Anne Sağlığı

3 aylık bebek neler yapabilir?

Bebekler, ailemizin ayrılmaz parçaları. Yorucu geçen hayatımızın tadı, tuzu. Doğumuyla heyecanlandığımız bebeklerin gelişim süreçlerini bilmeden yetiştirmek mümkün müdür? Cevap, tabiki hayır! Çocuğumuzun sağlıklı yetişmesini istiyorsak, ilk olarak gelişim süreçlerini tam anlamıyla idrak etmemiz gerekmektedir.

3 aylık bebek neler yapabilir? 

3. ayını dolduran bebekler motor gelişim adına son derece önemli aşamalar katetmektedir. Yüzükoyun bırakıldığı takdirde başını sağa ve sola herhangi bir yardım olmadan çevirebilmektedir. Yaklaşık olarak 2. ayını doldurduğunda çevreye karşı yoğun bir ilgi duymaya başlar ve çevredeki nesnelere uzanmaya yönelik hamleler yapar. Çevresindeki insanlara, su bardağına, telefonunuza. Çevresinde ilgisini ne çekiyorsa o yöne doğru bir yönelim gözlemlenir. Kollarını simetrik olarak (aynı anda, aynı hızda) sallayabilmektedir. İlk ayın bitimini takiben bebeklerimiz çenesini yataktan yardıma gerek duyulmaksızın kaldırabilmektedir.

3 aylık bir bebekte sadece motor gelişim de gelişme gözlemlenmez. Zira bebeklerimiz çevreye olan ilgileri ve çabaları doğrultusunda algısal olarak da bir gelişim süreci içerisine girerler. 3. ayını dolduran bir bebek objenin nerede olduğunun yanı sıra ne olduğu ile ilgilenmektedir. Yani objeyi algılamaya, ne işe yaradığına dair fikir edinme çabasına girerler. Çevreden gelen sesli uyarılar doğrultusunda başını sağa ve sola doğru çevirerek sesin kaynağını bulmaya yönelik çaba harcayabilir. Bir bebek için çok kıymetli olan annesinin tam ayrımını 2. ayına girdiğinde yapmaktadır. Ancak öyle bir büyüdür ki, 1-2 haftalık bir bebek annesinin ten kokusunu diğerlerinden ayırt edebilecek kıvamdır.  Bu algısal gelişimler ileriye yönelik son derece olumlu adımlar arasında gösterilmektedir.

Bu algısal ve motor gelişimlerin yanı sıra sosyal olarak gelişimler de gözlemlenmektedir. Yeni doğan bebeklerin yüz ifadesinden nasıl hissettiğini anlamak zordur. Çevresindeki insanı sevip, sevmediğine tam anlamıyla karar vermek daha ilerleyen dönemlerde mümkündür. 5. veya 6. haftasını dolduran bebekler artık çevreden gelen uyarılara gülerek veya tepki yerine geçen seslenişleriyle karşılık vermektedir. 3. ay itibariyle bebek daha öncesinde tekrarlı yaptıkları faaliyetlere cevap niteliğinde sevinç gösterileri yapabilir. Örneğin banyo yapmaktan hoşlanan bebekler, 3. ayın ardından banyo hazırlıklarıyla gülümseyebilir, tabiri caizse neşesi yerine gelebilir.

İlginizi Çekebilir  Diş Çıkarma Nedir? Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu